Στέλιος Πετράκης
Υποκριτική - Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων

Ο Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε στον Πειραιά.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και επι πτυχίο φοιτητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Από το 1999 που αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου εργάζεται στο θέατρο και την τηλεόραση. Έχει εργαστεί τόσο στο Εθνικό, όσο και στο ελεύθερο θέατρο και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες του θεάτρου και της τηλεόρασης. 

Το 2017 Ίδρυσε την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών «Akatsuki» η οποία έχει ως σκοπό να κάνει παραστάσεις αντλώντας κυρίως από έργα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, της Λογοτεχνίας Τρόμου, των Ιαπωνικών anime και manga και γενικότερα της ποπ κουλτούρας, διερευνώντας παράλληλα την ερμηνευτική προσέγγιση των μεταφυσικών πλασμάτων στο θέατρο. Η «Akatsuki» έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει τρεις παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Στέλιου Πετράκη: 2017-2018 «Techou – Το Τεφτέρι», στο Θέατρο «Λύχνος», 2019-2020 «KURO» στο Θέατρο «ΠΚ», 2023 Ζ.Π.Σαρτρ «Κεκλεισμένων των Θυρών» στο Studio Μαυρομιχάλη.

Από το 2009 μέχρι και το 2012 και από το 2019 μέχρι και σήμερα είναι συντονιστής του εργαστηρίου σωματικής αυτοέκφρασης του επιστημονικού σωματείου Ε.Ψ.Α.Μ.Υ. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής-Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας Υγείας), το οποίο απαρτίζεται από χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ το 2010 και εκ νέου το 2019 ανέλαβε ως συντονιστής και στο θεατρικό εργαστήρι της Ε.Ψ.Α.Μ.Υ. το οποίο είναι μικτό και απαρτίζεται από εργαζόμενους της Ε.Ψ.Α.Μ.Υ και χρήστες υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Με το θεατρικό εργαστήρι της Ε.Ψ.Α.Μ.Υ. έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τα θεατρικά έργα: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του W. Shakespeare, «Ο Μπακαλόγατος», «Πρόταση σε Γάμο» και «Η Αρκούδα» του Α. Τσέχωφ 

Το 2023 δημιούργησε το «Εργαστήρι ερμηνευτικής προσέγγισης μεταφυσικών πλασμάτων στο θέατρο» στον πολυχώρο τέχνης 92 Art, ένα εργαστήρι που προέκυψε από την μέχρι τώρα μελέτη και δουλειά που έχει κάνει στις επαγγελματικές παραστάσεις της Akatsuki. Το εργαστήρι  διερευνά την ερμηνευτική προσέγγιση των μη ανθρώπινων ρόλων στο θέατρο (φαντάσματα, δαίμονες, θεοί κλπ) μέσω του συνδυασμού διαφορετικών υποκριτικών προσεγγίσεων (τυπολογία, νατουραλισμός, σωματικότητα, μη νατουραλιστική εκφορά του λόγου) και προέκυψε από την μέχρι τώρα μελέτη και δουλειά που έχει κάνει ως σκηνοθέτης με την θεατρική του ομάδα «Akatsuki Theater Company”.

Ο Στέλιος Πετράκης το 2010-2011 Βραβεύθηκε με το τρίτο βραβείο (πρώτο και δεύτερο δεν απονεμήθηκαν) στον κρατικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων του υπουργείου πολιτισμού στην κατηγορία «Συγγραφή παιδικού θεατρικού έργου» για το έργο του «Τα ξωτικά του μαγεμένου δάσους» ενώ το 2001-2002 απέσπασε την τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας για την ερμηνεία του στον ρόλο του «Θανάση» στην ταινία «Προς τη Νίκη» του Θανάση Νάσκαρη.