Κύρια Μαθήματα


ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ (16ώρες εβδομαδιαίως)


ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ:

Βασικές αρχές υποκριτικής, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, έλεγχος σωματικής και φωνητικής τεχνικής. Ασκήσεις υποκριτικής με βάση λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων συγχρόνων ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Το πρωτογενές πλάσιμο ενός ρόλου.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ:

Μελέτη, πρακτικές εφαρμογές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, πάνω σε κείμενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, του κλασσικού ρεπερτορίου και του μουσικού θεάτρου.


ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ:

Ανάλυση-Σύνθεση ρόλου, ερμηνεία χαρακτήρων και τύπων. Μέθοδοι υποκριτικής. Εφαρμογές πάνω σε έργα του κλασσικού, νέο0κλασσικού, σύγχρονου ξένου και ελληνικού δραματολογίου. Διαδικασία ανεβάσματος ενός έργου: από την πρώτη ανάγνωση έως την πρώτη παράσταση. Οι σπουδαστές μαθαίνουν την οργάνωση μιας θεατρικής παραγωγής (καλλιτεχνικά και τεχνικά). Έτσι εξοικειώνονται και εξασκούνται με την εκτός σκηνής δράση. Δηλαδή οργάνωση παρασκηνίου, τεχνικές αλλαγές σκηνικών, φωτισμών, φροντιστηρίου. Επιμελούνται τη μουσική, τα σκηνικά, το μακιγιάζ, τα κοστούμια τους (από το βεστιάριο που διαθέτει η Σχολή). Αναλαμβάνουν την επιμέλεια των προσκλήσεων, των αφισών και των προγραμμάτων για κάθε παράστασή τους. Η Σχολή διαθέτει την αίθουσα θεάτρου "ΠΡΟΒΑ" η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη για τις παραστάσεις των σπουδαστών. Το τρίτο έτος παρουσιάζει υποχρεωτικά ολόκληρο θεατρικό έργο για τις διπλωματικές εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η σπουδή κάθε έτους ξεχωριστά και ανά καθηγητή παρουσιάζεται στο κοινό στο θέατρο "ΠΡΟΒΑ" ως παράσταση μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου του 2ου εξαμήνου.
 
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Σύντομες ιστορίες που ζωντανεύουν μόνο με την έκφραση του προσώπου και της κίνησης. Ο ρόλος του σώματος στην υποκριτική τέχνη. Ανάλυση και μελέτη της γλώσσας του σώματος. Αυτοσχεδιασμός πάνω σε κείμενα και καταστάσεις.
 
ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ (2 ώρες)

Συγκέντρωση προσοχής - Παρατήρηση - Χαλάρωση - Ένταση- Αναπνοή - Ορθοφωνία - Τοποθέτηση φωνής - Άρθρωση φωνηέντων _ συμφώνων- Ρυθμολογία του Λόγου
 
ΚΙΝΗΣΗ-ΧΟΡΟΣ (4ώρες)

Η κινησιολογία σκοπό έχει να μετατρέψει το σώμα από ένα ανενεργό σύνολο αρθρώσεων και οστών σε μια συνειδητοποιημένη εκφραστική οντότητα. Βασικές ασκήσεις κλασικού μπαλέτου και μοντέρνου χορού, εκμάθηση βασικής ορολογίας. Διδασκαλία 2 χορογραφιών ανά εξάμηνο. Συνδυαστικές ασκήσεις αναπνοής και έκφρασης σώματος. Διδασκαλία χορού και τραγουδιού (musical).Στο τέλος κάθε έτους επίδειξη χορογραφίας.
 


Δευτερεύοντα Μαθήματα


ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ (2ώρες) 

Ιστορία της Μουσικής, από την αρχαιότητα έως τον 21ο αιώνα. Σολφέζ. Ασκήσεις φωνητικής. Διδασκαλία θεατρικών τραγουδιών, παραδοσιακά λαϊκά, σύγχρονα, τζαζ, μιούζικαλ.
 
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (2ώρες) 

Ανάλυση θεατρικών κειμένων και της ψυχοσύνθεσης χαρακτήρων. Πληροφορίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν κάθε εποχή και την επίδραση τους στους συγγραφείς και στο έργο τους. Ανάλυση του χαρακτήρα των ηρώων από το αρχαίο ελληνικό δράμα έως το σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο.
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (2ώρες)

Κύριοι σταθμοί του παγκοσμίου θεάτρου και των μεγάλων σκηνοθετών. Προϊστορία θεάτρου- Τελετουργικό δράμα. Αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, ρωμαϊκό δράμα, αναγέννηση, κρητικό θέατρο, Σαίξπηρ και οι σύγχρονοι του, ελισαβετιανό δράμα, commedia del' arte, νεοκλασικισμός, ρομαντισμός, νατουραλισμός, θέατρο παραλόγου, γερμανικό θέατρο, αμερικάνικο θέατρο, ευρωπαϊκό, κλασικό και σύγχρονο. Σκηνοθέτες από τον Στανισλάβσκυ έως τον Στάιν.
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (1ώρα) 

Από την προπολεμική έως τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (2ώρες) 

Διδασκαλία της ιστορίας του κινηματογράφου από τους αδερφούς Λουμιέρ ως τον κινηματογράφο του 20ου αιώνα. Πρακτική εφαρμογή και δημιουργία ταινίας μικρού μήκους. Ανάλυση και σύγκριση ταινιών. Συγγραφή σεναρίου.
 
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (1ώρα)

Ιστορία σκηνογραφίας. Υλικά κατασκευής σκηνικού. Κατασκευή πλαστικής μακέτας. Κατασκευή μάσκας. Ιστορία ενδυματολογίας, κατασκευή ζωγραφικής και πλαστικής μακέτας κοστουμιών. Σχέση ηθοποιού με το κοστούμι και το σκηνικό. Σχέση σκηνοθέτη, σκηνογράφου, φωτιστή με το σκηνικό και το κοστούμι. Στο τέλος κάθε έτους διοργανώνεται έκθεση με πλαστικές μακέτες, κοστούμια και μάσκες σπουδαστών.
 
ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1ώρα) 

Διδασκαλία βασικών τεχνικών και ορολογίας. Εκμάθηση χρήσης ξίφους και σπάθης. Εφαρμογή σε θεατρικό κείμενο.
 
 ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
• Σκηνοθεσία θεάτρου Κιν/φου
• Μετάφραση
• Τεχνικές Σκηνής
• Δραματουργία
• Ιστορία του πολιτισμο
• Ψυχολογία
• Αναπνοή και Βιο-χημεία
• Σκηνική Αγωγή Συναισθημάτων
• Φωτογραφία
• Διασκευή Προσώπου