Εσωτερικός Κανονισμός Σχολής 2024-2025

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΡΑΖΗ «Η ΠΡΟΒΑ»
Αναγνωρισμένη από το Κράτος Αρ. Αποφ. ΥΠΠΟ 31453/30-7-2001 (ΦΕΚ 1072/Β/13-8-2001)

 

Η ΣΧΟΛΉ - 23ος χρόνος λειτουργίας

 Η Αστική πολιτιστική εταιρεία θεάτρου Η Πρόβα [μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα], ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1984 και απέκτησε τη πρώτη θεατρική της στέγη στο Μοναστηράκι με την επωνυμία «Θέατρο της οδού Ερμού». Από το 2001, το Θέατρο Πρόβα στεγάζεται στο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου 39.

Το Θέατρο Πρόβα έχει τρείς σκηνές: την Κεντρική Σκηνή, την Δεύτερη (Πειραματική) Σκηνή καθώς και την Παιδική Σκηνή και διανύει τον 40ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας. Έχει στο ενεργητικό του 90 παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι της Σχολής, συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ, πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή  «Η Πρόβα», τριτοετούς υποχρεωτικής παρακολούθησης, αναγνωρισμένη από το κράτος.

Επίσης στεγάζεται και το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

 ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της σχολής είναι η καλλιτεχνική εκπαίδευση, η διδασκαλία της υποκριτικής  τέχνης, η καλλιέργεια των σπουδαστών, και η τεχνική κατάρτισή τους στην  Υποκριτική. Οι σπουδαστές μας έχουν 100% επιτυχία στις Διπλωματικές εξετάσεις για συνεχόμενες χρονιές με εξαιρετικές επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΠΡΟΒΑ κατατάσσεται στις δέκα πρώτες  δραματικές σχολές της Αθήνας.  

 Η ιστορικότητα του κλασικού κτιρίου σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, την ασφαλή περιοχή και την εύκολη πρόσβαση στους σταθμούς τις πλατείας Βικτωρίας και του σταθμού Λαρίσης αποτελούν βασικά στοιχεία και παρέχουν διευκολύνσεις στους μαθητές. Πέρα από την άμεση πρόσβαση με τις συγκοινωνίες , στην περιοχή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γρήγορων γευμάτων.

  

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ - Εγκεκριμένος από το ΥΠΠΟ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 Το Διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από:

  • Την Διεύθυνση της Σχολής
  • Την Διεύθυνση των Σπουδών
  • Τους Καθηγητές
  • Τη Γραμματεία

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 370/83

  • Υποκριτική – Μεθοδολογία – Σύγχρονο κλασσικό Ελληνικό και Ξένο Ρεπερτόριο. Αφηγηματικό Θέατρο – Κρητικό Θέατρο – Από την δημοτική ποίηση έως τους σημερινούς Ποιητές του Θεάτρου Θέατρο Ντοκουμέντο, Αρχαίο Δράμα (Τραγωδία – Κωμωδία).
  • Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου
  • Αγωγή Προφορικού Λόγου & Θεωρητική Ανάλυση της Φωνής
  • Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αναπαραστάσεις Λογοτεχνικών Κειμένων
  • Χορός – Κινησιολογία – Χορογραφίες Σύγχρονου, Κλασσικού, Αναγεννησιακού, Αρχαίου Δράματος και Μιούζικαλ 
  • Ιστορία Κινηματογράφου – Υποκριτική στην Κάμερα
  • Δραματολογία – Αρχαίο, Κλασσικό και Σύγχρονο Θέατρο
  • Αυτοσχεδιασμός
  • Σκηνογραφία- Κατασκευή Μακέτας και Μάσκας. Ιστορία Ενδυματολογίας - Κοστούμια
  • Μουσική – Τραγούδι – Θεωρία & Παρτιτούρα
  • Δραματολογία   
  • Μεταγλώττιση Ταινιών, Καρτούν, Σειρών

Προαιρετικά Μαθήματα

  • Σκηνοθεσία Θεάτρου Κινηματογράφου
  • Σκηνική Αγωγή Συναισθημάτων
  • Τεχνικές Σκηνής
  • Δραματουργία
  • Ιστορία του πολιτισμού
  • Ψυχολογία
  • Αναπνοή και Βιο-χημεία
  • Σκηνική Αγωγή Συναισθημάτων
  • Διασκευή Προσώπου
  • Οπλομαχητική

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η ΠΡΟΒΑ" λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Απογευματινά τμήματα από τις 12:00 έως τις 22:00.

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στην Σχολή διδάσκουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, σκηνογράφοι, μουσικοί, φιλόλογοι, συγγραφείς, θεατρολόγοι αναγνωρισμένης αξίας, με ευδόκιμο υπηρεσία τουλάχιστον 10 ετών, εγκεκριμένοι από το ΥΠΠΟ σύμφωνα με το Π.Δ.370/83.

 ΑΡΘΡΟ 5ο

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Η Σχολή στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο.

Στο ισόγειο υπάρχουν ξεχωριστά αποδυτήρια ανδρών και γυναικών με ατομικά ντουλαπάκια.

Στον πρώτο όροφο στεγάζεται ο χώρος υποδοχής, η Γραμματεία της Σχολής, το γραφείο της Δ/νσης, 3 αίθουσες διδασκαλίας (μία εκ των οποίων βγαίνει σε μία μικρή αυλή γεμάτη λουλούδια), μία θεωρητικών και μία χορού, το Στούντιο μεταγλώττισης, οι τουαλέτες (γυναικείες και ανδρικές) και η δανειστική βιβλιοθήκη.

Κάθε αίθουσα έχει τον δικό της υλικοτεχνικό εξοπλισμό: διαδραστικό πίνακα, Η/Υ, τηλεόραση, προτζέκτορα και πιάνο, όπως και το απαραίτητο «φροντιστήριο» για την διεξαγωγή του μαθήματος.

Στον δεύτερο όροφο είναι ο χώρος του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ.  Η αίθουσα του θεάτρου είναι 75 θέσεων και πλήρως εξοπλισμένη με ότι απαιτείται για ένα άρτιο αποτέλεσμα για πρόβες και παραστάσεις, τα καμαρίνια ανδρών και γυναικών, αίθουσα βεστιαρίου με 200 κοστούμια. Το Βεστιάριο της Σχολής χρησιμοποιείται και από τα τρία έτη, με την προϋπόθεση ότι τα κοστούμια δηλώνονται στη Γραμματεία της Σχολής, χρεώνονται ατομικά και επιστρέφονται με απόδειξη καθαριστηρίου, εντός του συγκεκριμένου χρόνου που ορίζεται από τη Γραμματεία. Υπάρχει επίσης το φουαγιέ, το bar και οι ανδρικές και γυναικείες τουαλέτες.

 ΑΡΘΡΟ 6ο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Κάθε διδακτική περίοδος περιλαμβάνει δεκατρείς εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις εξετάσεων. Το Εκπαιδευτικό έτος το αποτελούν δύο διδακτικές περίοδοι. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Η ελλιπής φοίτηση συνεπάγεται παραπομπή τον Σεπτέμβριο ακόμα και τη διαγραφή, αν είναι αδικαιολόγητη. Η διάρκεια φοίτησης είναι τριετής.

Τα μαθήματα για το Α’ έτος ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων. Τα μαθήματα για το Β΄ και Γ΄ έτος ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

ΑΡΘΡΟ 7ο

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι απουσίες υπολογίζονται ανά μία κάθε ώρα μαθήματος ή πρακτικής άσκησης, καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό απουσιολόγιο και παραδίδονται από τους καθηγητές κάθε μέρα στην γραμματεία της σχολής.

Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους το σύνολο των απουσιών για την πρώτη περίοδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 100 ώρες διδασκαλίας και για τη δεύτερη περίοδο τις 75 απουσίες. Οι απουσίες αφορούν το σύνολο των μαθημάτων. Η φοίτηση των σπουδαστών/τριών θεωρείται ελλιπής στην περίπτωση που ξεπερνά το προκαθορισμένο όριο επιτρεπόμενων απουσιών.

 

ΟΡΙΑ ΑΠΟΥΣΙΩΝ - 26 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ

  ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

86

ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

8

ΚΙΝΗΣΗ

17

ΜΟΥΣΙΚΗ

13

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

13

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

13

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

6

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

13

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

6

  

Οι σπουδαστές/τριες θα πρέπει να βρίσκονται στην σχολή 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων για την απαραίτητη προετοιμασία. Μετά την έναρξη του μαθήματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

 ΑΡΘΡΟ 8ο

ΑΡΓΙΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

  1. Τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους (από 23 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου).
  2. Τις εορτές του Πάσχα (Μ. Δευτέρα έως Κυριακή του Θωμά).
  3. Τις θερινές διακοπές (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος).
  4. Τις μεγάλες Εθνικές και Θρησκευτικές Εορτές που είναι καθιερωμένες ως αργίες από την κείμενη νομοθεσία και τα διατάγματα του Υπουργείου Παιδείας.
  5. Την 28η Οκτωβρίου
  6. Την 25η Μαρτίου
  7. Την 1η Μαΐου
  8. Την Καθαρά Δευτέρα
  9. Του Αγίου Πνεύματος

 ΑΡΘΡΟ 9ο

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τεσσάρων ειδών εξετάσεις

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΤΡΑ

 Οι εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται χωρίς χρηματική επιβάρυνση και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου. Όσοι δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο και είναι κάτοχοι ειδικής άδειας του νόμου 1158/81, εξετάζονται ως εξαιρετικά ταλέντα.

 Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται κάθε Σεπτέμβριο. Οι εξετάσεις διενεργούνται ενώπιον επιτροπής που την αποτελούν: Η Διεύθυνση της Σχολής, η επιτροπή των καθηγητών και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Εξεταζόμενα μαθήματα:

Υποκριτική- μονόλογος, Ποίημα, Ορθοφωνία, Τραγούδι, Στοιχειώδεις θεωρητικές γνώσεις γύρω από το θέατρο και τη λογοτεχνία. 

  1. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

Διενεργούνται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ εξαμήνου Μάιο και Ιούνιο μήνα κάθε έτους ενώπιων εκπροσώπου του ΥΠΠΟ, αρμόδιου για την πορεία της Σχολής, καθώς και από την διορισμένη από το ΥΠΠΟ επιτροπή, χωρίς δικαίωμα βαθμολογίας.  Στις Προαγωγικές εξετάσεις συμμετέχουν και βαθμολογούν οι καθηγητές των κυρίων μαθημάτων της Σχολής και ο Δ/ντης Σπουδών με δικαίωμα βαθμολογίας. Επιτυχών θεωρείται ο σπουδαστής που η βαθμολογία του είναι 5 κατά μέσον όρο.

Ο σπουδαστής που δεν συγκέντρωσε το βαθμό 5 παραπέμπεται για επανεξέταση τον Σεπτέμβριο, όπως και ο σπουδαστής που απουσίασε αδικαιολόγητα. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν μόνο οι σπουδαστές που έχουν εξοφλήσει τα δίδακτρα της Σχολής.

  1. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διεξάγονται τον Ιούνιο σύμφωνα με το νόμο 1158/81 ύστερα από την τριετή φοίτηση, ενώπιων των καθηγητών και της επιτροπής του ΥΠΠΟ. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν μόνο οι σπουδαστές που έχουν εξοφλήσει τα δίδακτρα της Σχολής.

  1. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διενεργούνται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους  (τις ημερομηνίες ορίζει το ΥΠΠΟ), ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του ΥΠΠΟ και των καθηγητών που παραπέμψαν τους σπουδαστές. Θεωρείται ότι πέτυχε ο σπουδαστής που συγκέντρωσε βαθμό τουλάχιστον 5.

 ΑΡΘΡΟ 10ο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο παρουσιάζεται στο κοινό η σπουδή κάθε έτους ξεχωριστά και ανά καθηγητή ως παράσταση στο Θέατρο Πρόβα.

Οι σπουδαστές μαθαίνουν την οργάνωση μιας θεατρικής παραγωγής (καλλιτεχνικά και τεχνικά). Έτσι εξοικειώνονται και εξασκούνται με την εκτός σκηνής δράση. Δηλαδή οργάνωση παρασκηνίου, τεχνικές αλλαγές σκηνικών, φωτισμών, φροντιστηρίου. Επιμελούνται τη μουσική, τα σκηνικά, το μακιγιάζ, τα κοστούμια τους (από το βεστιάριο που διαθέτει η Σχολή). Αναλαμβάνουν την επιμέλεια των προσκλήσεων, των αφισών και των προγραμμάτων για κάθε παράστασή τους. Η Σχολή διαθέτει την αίθουσα θεάτρου "ΠΡΟΒΑ" η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη για τις παραστάσεις των σπουδαστών.

Μέσα στην διάρκεια της χρονιάς γίνονται δρώμενα εκτός σχολής, σε εξωτερικούς χώρους, όπως στο Πεδίον του Άρεως, στην πλατεία Βικτωρίας, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Εντός της σχολής γίνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, θεατρικά αναλόγια, ποιητικές και μουσικές βραδιές, με μεγάλη επιτυχία. 

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Η επίδοση των σπουδαστών βαθμολογείται με τους βαθμούς 1 έως 10. Βάση είναι το 5.

Οι βαθμοί αξιολογούνται ως εξής:

      Άριστα από 8,5 έως 10

      Λίαν Καλώς από 7,5 έως 8,5

      Καλώς από 5 έως 7,5 

      Κακώς από 1 έως 5

Οι βαθμοί κατατίθενται από τους αρμόδιους καθηγητές στη Γραμματεία της Σχολής.

Η διαγωγή των σπουδαστών προσδιορίζεται από τον Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής και αναγράφεται στο Μαθητολόγιο και στον χορηγούμενο τίτλο σπουδών ως εξής:

α. Κοσμιωτάτη, β. Κοσμία, γ. Καλή, δ. Κακή. 

Άρθρο 12ο

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

 Οι εγγραφές των σπουδαστών αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 30 του ίδιου μήνα. Οι εγγραφές των σπουδαστών που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις ή έλαβαν μέρος στις κατατακτήριες ή επαναληπτικές εξετάσεις γίνονται μέσα σε δέκα (10) μέρες από την επόμενη ημέρα της έκδοσης των αποτελεσμάτων.  Ο Διευθυντής της Σχολής δύναται για εξαιρετικούς λόγους και μετά από αίτηση του σπουδαστή, να επιτρέψει την εγγραφή του, εάν δεν είχε υποβάλλει αίτηση μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Η εγγραφή του σπουδαστή γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την λήξη των παραπάνω προθεσμιών.

Η εγγραφή για κάθε έτος είναι 200€

Η διδακτική περίοδος έχει διάρκεια 9 μηνών (Οκτώβρη έως 31 Μαΐου-τελευταία δόση). Η διδακτική περίοδος του πρώτου έτους ορίζεται στα 1665 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 185 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 1865 €).

Η διδακτική περίοδος του δεύτερου έτους ορίζεται στα 1800 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 200 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 2000 €).

Η διδακτική περίοδος του τρίτου έτους ορίζεται στα 1800 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 200 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 2000 €).

Οι δευτεροετείς και οι τριτοετείς σπουδαστές πρέπει να καταβάλουν το δικαίωμα εγγραφής τους για το επόμενο σπουδαστικό έτος το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου της τρέχουσας περιόδου.

Οι μεταγραφικοί σπουδαστές υποχρεούνται σε μια συνέντευξη με την Δ/ντρια της Σχολής.

Άρθρο 13ο 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ

  • Να παρακολουθούν τα μαθήματα ανελλιπώς και να προσέρχονται εγκαίρως, για την απαραίτητη προετοιμασία.
  • Να συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Σχολής.
  • Να παρουσιάζουν τις εξετάσεις τους σε κοινό.
  • Να προσέρχονται στις έκτακτες πρόβες που απαιτούνται για την πρακτική άσκηση της υποκριτικής.
  • Να είναι συνεπείς προς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τη Σχολή. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο έως τον Μάϊο. Από 1η έως 7η κάθε μήνα. Όσοι δεν καταβάλλουν δίδακτρα εγκαίρως δεν θα παρακολουθούν το μάθημα και θα διαγράφονται. Αποπληρωμή τελευταίας δόσης μέχρι 31/05 για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις.
  • Σε περίπτωση που θεωρούν ότι αδικήθηκαν να απευθύνονται εγγράφως ή προφορικά: 1)στη Γραμματεία 2) στο Δ/ντή της Σχολής
  • Οι σπουδαστές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε θεατρική, κινηματογραφική, τηλεοπτική ή οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική εργασία χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης.
  • Ο σπουδαστής πρέπει να διαφυλάττει το κύρος της Σχολής.
  • Οι σπουδαστές οφείλουν να εφοδιάζονται με σχετική ενδυμασία (φόρμα και υποδήματα) για το μάθημα της κίνησης, του χορού και του αυτοσχεδιασμού, και οι σπουδάστριες οφείλουν να έχουν μακριές φούστες, κατάλληλα παπούτσια (κάρακτερ) για το μάθημα της Υποκριτικής. Γι’ αυτό το λόγο κάθε σπουδαστής φυλάει σε ασφαλισμένα ντουλάπια τα προσωπικά του αντικείμενα στο χώρο των αποδυτηρίων. Είναι υπεύθυνος για το κλειδί και το ντουλάπι του και υπογράφει ότι παρέλαβε το κλειδί με συγκεκριμένο αριθμό. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση των ντουλαπιών και να φυλάνε εκεί τα πράγματα τους.
  • Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου το ωρολόγιο πρόγραμμα προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες και την πρόοδο του κάθε σπουδαστή. Ορίζονται από τους καθηγητές επιπλέον ώρες διδασκαλίας που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια των επιπλέον ωρών.
  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή ξένων προσώπων στους χώρους της σχολής.
  • Οι σπουδαστές/τριες υποχρεούνται στη συστηματική και αδιάλειπτη διατήρηση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους της Σχολής. Κάθε τάξη που τελειώνει το μάθημα θα πρέπει να αφήνει την αίθουσα καθαρή και τακτοποιημένη. Πέρα από το συνεργείο καθαρισμού της Σχολής, καθαρισμός των αιθουσών πραγματοποιείται και από τους σπουδαστές στην αρχή κάθε ημέρας και επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται. Το όνομα των υπεύθυνων καθαρισμού αναγράφεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Οι υπεύθυνοι καθαριότητας προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά από τη Γραμματεία και οφείλουν να ενημερώνουν όταν χρειάζονται καινούργια.
  • Απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά και κατανάλωση φαγητών, ποτών, αναψυκτικών και καφέ στις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Υποχρεούνται να απενεργοποιούν ΠΛΗΡΩΣ τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την διάρκεια του μαθήματος. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η επικοινωνία δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω της Γραμματείας της Σχολής.
  • Οφείλουν να τηρούν κόσμια συμπεριφορά προς τους άλλους σπουδαστές/τριες, τη Γραμματεία της Σχολής, τους Καθηγητές και την Διεύθυνση της Σχολής. Ανταγωνισμοί, ζήλειες, απρεπής συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού προς συμμαθητές, καθηγητές, προσωπικό της σχολής δεν έχουν θέση στην Σχολή. Κατά συνέπεια στο τέλος κάθε έτους η Σχολή διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την συνεργασία της με όποιον σπουδαστή/τρια δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα της.
  • Οι σπουδαστές/τριες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν όλα ανελλιπώς τα μαθήματα. Δεδομένου, ότι ο μεγάλος αριθμός απουσιών –ακόμη και αν αυτός δεν υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο- παρεμποδίζει τους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς στόχους της σχολής. Επιπλέον παρεμποδίζει τη δουλειά της ομάδας και φανερώνει έλλειψη ενδιαφέροντος. Όλα τα μαθήματα ολοκληρώνονται στο τέλος ακριβώς της ώρας που αναγράφεται στο πρόγραμμα. 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ 

  1. Για κάθε τάξη ορίζεται από τη Σχολή ένας σπουδαστής ως βασικός επιμελητής.
  2. Ο επιμελητής έχει την απόλυτη ευθύνη τήρησης των κανόνων λειτουργίας της Σχολής κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  3. Πριν την έναρξη κάθε μαθήματος η αίθουσα πρέπει να είναι απολύτως τακτοποιημένη και απαλλαγμένη από αντικείμενα που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή του.
  4. Μετά την έναρξη του μαθήματος απαγορεύεται η είσοδος σπουδαστών στην αίθουσα.
  5. Η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού απουσιολόγιου πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο στην αρχή του μαθήματος.
  6. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο επιμελητής ασχολείται με τον καθαρισμό και την τακτοποίηση της αίθουσας.
  7. Ο επιμελητής πρέπει να βεβαιώνεται ότι μετά τη χρήση οποιασδήποτε αίθουσας, τα φώτα, ο κλιματισμός ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
    8. Σε περίπτωση που παρατηρείται οποιαδήποτε ζημιά ή παρατυπία, ο επιμελητής οφείλει να ενημερώνει αμέσως τη Γραμματεία.
  8. Για κάθε παρατυπία υπεύθυνος θεωρείται ο επιμελητής ή σπουδαστής που είχε την ευθύνη του χώρου τελευταίος. 

Άρθρο 14ο

ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Ο σπουδαστής που παραβαίνει τα παραπάνω διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα και σ’ αυτόν επιβάλλονται οι ποινές. 

α)  Της επίπληξης

β)  Της αποβολής από το μάθημα ή τα μαθήματα της ημέρας

γ)  Την αποβολή τριών μέχρι οκτώ ημερών

δ)  Την αποβολή ενός μηνός

ε)  Την οριστική αποβολή - διαγραφή. 

Να αποφεύγονται πολιτικές, κομματικές συζητήσεις καθώς και οι ύβρεις, η συκοφαντία παντός προσώπου ως και η φιλονικία μεταξύ των σπουδαστών. Οι σπουδαστές οι οποίοι για οιανδήποτε λόγο διακόπτουν τη σπουδή τους οφείλουν να επιστρέψουν την ατέλεια και το κλειδί των αποδυτηρίων. 

ΑΡΘΡΟ 15ο

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

Από τη Σχολή χορηγούνται στους σπουδαστές οι κάτωθι τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά και δικαιολογητικά.

α) Δίπλωμα με θεώρηση από το υπουργείο ή προβλεπόμενο πιστοποιητικό Σπουδών.

β) Πτυχίο για τους απόφοιτους σπουδαστές του άρθρου 12 παρ. 3 του νόμου 1158/81.

γ) Πιστοποιητικό προαγωγής από τάξη σε τάξη, ή απόρριψης σε κάποια τάξη.

δ) Πιστοποιητικό για μεταγραφή σε άλλη σχολή.

ε) Πιστοποιητικό σπουδών για στρατολογική χρήση.

στ) Βεβαίωση για κάθε νόμιμη χρήση.

δ) Δελτίο αναγνώρισης σπουδαστών (ατέλειες). 

ΑΡΘΡΟ 16ο

 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

 α) Ασκεί διδακτικό έργο, με απόφαση του ΥΠΠΟ.

β) Καταρτίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα και κατανέμει τα διδασκόμενα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας μεταξύ του διδακτικού προσωπικού. Έχει δικαίωμα αλλαγής προγράμματος.

γ) Συγκαλεί το σύλλογο των καθηγητών για συνεδρίαση.

δ) Μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευση των σπουδαστών και καθηγητών και για την ανελλιπή φοίτηση των σπουδαστών.

ε) Επιμελείται για την εφαρμογή του εγκεκριμένου αναλυτικού προγράμματος, εποπτεύει και ελέγχει το διδακτικό προσωπικό στη διδασκαλία των μαθημάτων.

στ) Μεριμνά για την αναπλήρωση των διδασκόντων, όταν κωλύονται να διδάξουν ή απουσιάζουν.

ζ) Τον Διευθυντή απόντα ή κωλυόμενο αναπληρεί ο Διευθυντής Σπουδών.

η) Δέχεται σε ακρόαση τους σπουδαστές κάθε Τετάρτη.

θ) Μεριμνά για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 

Τα λειτουργικά ζητήματα τα χειρίζεται η Γραμματεία της Σχολής. 

ΑΡΘΡΟ 17ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Οι Διδάσκοντες της Σχολής οφείλουν: 

α) Να προσέρχονται στη Σχολή κατά τις κανονισμένες σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας. Κάθε καθηγητής ορίζει συγκεκριμένο αντικαταστάτη για το μάθημά του. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης ειδοποιείται έγκαιρα η Γραμματεία της Σχολής.

β) Να καταχωρούν και να αναφέρουν, σε κάθε μάθημα, την περίληψη της διδαχθείσας ύλης  και την πορεία του μαθήματος στα αντίστοιχα βιβλία.

γ) Να σχηματίζουν και να εκφέρουν την προσωπική τους γνώμη στο Δ/ντή, για την πρόοδο και την εν γένει διαγωγή των μαθητών.

δ) Να τηρούν κατάλογο βαθμολογίας των μαθητών και να παραδίδουν τη βαθμολογία στον Δ/ντή.

ε) Να καταθέτουν γραπτώς την βαθμολογία τους, του μεν Α΄ εξαμήνου έως τις 10 Φεβρουαρίου, του δε Β΄ εξαμήνου έως τις 25 Μαΐου κάθε σχολικού έτους.

στ) Να καταχωρούν τις απουσίες των σπουδαστών στο ηλεκτρονικό απουσιολόγιο.

ζ) Προκειμένου ένας καθηγητής να πάρει απόφαση σχετικά με προκύψαν θέμα για ένα σπουδαστή ή για την τάξη ολόκληρη, οφείλει να συμβουλευθεί τον Δ/ντή της Σχολής.

η) Να ενημερώνουν τη  Γραμματεία για προσωπικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες και επιτεύγματα.

θ) Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της σχολής εκτός από την εξωτερική αυλή. 

ΑΡΘΡΟ 18ο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Οι καθηγητές υποχρεούνται να συμμετέχουν στις 3 γενικές συνελεύσεις, τον Νοέμβρη, τον Γενάρη και τον Ιούνιο. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα 2/3 των μελών της. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Δ/ντή.

Επίσης οφείλουν να παραβρίσκονται στην συνάντηση που ορίζει η Σχολή στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, την ημέρα παράδοσης  των ατομικών βαθμολογιών στους μαθητές. 

ΑΡΘΡΟ 19ο

ΤΗΡΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

  • Μητρώο Σπουδαστών (Μαθητολόγιο).
  • Ηλεκτρονικό Απουσιολόγιο
  • Βιβλίο διδασκόμενης ύλης.
  • Βιβλία προβλεπόμενα από την οικονομική εφορία ή το Υπουργείο.
  • Βιβλίο Πρακτικών

 ΑΡΘΡΟ 20ο

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 Την φετινή περίοδο πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Με ειδική άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας οι σπουδαστές έκαναν work shop υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Χρήστου Προσύλη.

Το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, διεξάγεται για έβδομη χρονιά στο Λυγουριό. Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη. Συναντηθήκαμε μαζί της και γνωρίσαμε τους καθηγητές και τους σπουδαστές του Εργαστηρίου.

 Προγραμματισμένες Εκδρομές:

  • Αρχαιολογικός Χώρος των Μυκηνών – Περιήγηση στα Ανάκτορα των Μυκηνών, στα ταφικά συγκροτήματα, στο Μουσείο των Μυκηνών. Η περιήγηση ολοκληρώνεται στα σωζόμενα ερείπια.
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών - Περιήγηση στον Ναό του Απόλλωνα, στο Αρχαίο Θέατρο, στην Κασταλία Πηγή.

 

ΣΥΜΒΑΣΗ

Στην Ηπείρου 39 και  Αχαρνών, σήμερα στις ………………………………………………… ημέρα ………………… και ώρα………..  μεταξύ των  : 

Α)…………………………………………………………………………………. σπουδαστή/τρια της Ανώτερης  Σχολής  Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή Η ΠΡΟΒΑ, ….. έτους, με Α.Δ.Τ : ……………………, κάτοικος……….

Β) Μαρίας Ραζή του Γερασίμου, Με Α.Δ.Τ.: ΑΚ 726688, κάτοικος Αθήνας, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας με την επωνυμία «Η Πρόβα Αστική Πολιτιστική Εταιρεία Θεάτρου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα», συμφωνήθηκαν και συναποδέχθηκαν ότι ο σπουδαστής έλαβε γνώση των άρθρων του εσωτερικού κανονισμού , θα τον τηρήσει κατά γράμμα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης  θα αποδεχθεί τις προβλεπόμενες επιπτώσεις. Ο σπουδαστής οφείλει μεταξύ άλλων  να μην κάνει άσκοπες απουσίες , να πληρώνει εντός των χρονικών πλαισίων τα δίδακτρα της  Σχολής , να φέρεται και να ντύνεται ευπρεπώς.

 ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ                                                                                   ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                                                                            Ο ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ