Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Επισκεψιμότητα

  • Total Visitors: 30225
  • Unique Visitors: 1479

"Γιαγια Σμύρνη" του Υάκινθου Μάϊνα
Καλοκαιρινή περιοδεία

Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους 2023

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα"

"Η Κυρία δεν πενθεί" του Κώστα Μουρσελά
Καλοκαιρινή περιοδεία

Θεάτρου

Συνέντευξη Μαίρης Ραζή και Κοραλίας Τσόγκα στο περιοδικό δρόμου Σχεδία από την Μυρτώ Τσελέντη "Η γονεϊκότητα στην πρόβα"

Συνέντευξη Μαίρης Ραζή και Κοραλίας Τσόγκα στο περιοδικό δρόμου Σχεδία από την Μυρτώ Τσελέντη "Η γονεϊκότητα στην πρόβα"
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Η ηθοποιός και θιασάρχης Μαίρη Ραζή και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Κοραλία Τσόγκα αφηγούνται μια σχέση μητέρας-κόρης γεμάτη από τέχνη.

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή στο περιοδικό MyTV από την Μάρα Σαρρή: "Η ψυχική ισορροπία δεν μετριέται με λεφτά"

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή στο περιοδικό MyTV από την Μάρα Σαρρή: "Η ψυχική ισορροπία δεν μετριέται με λεφτά"
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή στο περιοδικό MyTV από την Μάρα Σαρρή: "Η ψυχική ισορροπία δεν μετριέται με λεφτά"
Η Μαίρη Ραζή, μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς της γενιάς της, μας μιλάει για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και για τη συνύπαρξή της στη σκηνή τόσο με τον σύζυγό της, Σωτήρη Τσόγκα, όσο και με την κόρη της, Κοραλία Τσόγκα.

Προσφορά Ticket Master για Τη «Κυρια δεν πενθεί»

Προσφορά Ticket Master για Τη «Κυρια δεν πενθεί»
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Προσφορά Ticket Master! Για τις επόμενες παρασκευές 17.02.2023, 24.02.2023 & 03.03.2023 με τον κωδικό prova2023 μπορεί κάποιος να αγοράσει εισιτήριο αντί 15 στα 10 ευρώ.

https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2006001.html

2022 Λογοτεχνικό έτος Ι. Καμπανέλλη- 2023 Ελευσίαν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

2022 Λογοτεχνικό έτος Ι. Καμπανέλλη- 2023 Ελευσίαν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Σας περιμένουμε να τιμήσουμε μαζί τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και το έργο του.!

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή στο noizy.gr και τον Κώστα Κούλη

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή στο noizy.gr και τον Κώστα Κούλη
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Απόγευμα στο Θέατρο Πρόβα. Συνάντηση με τη Μαίρη Ραζή, την ηθοποιό με τις θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, τον ιθύνοντα νου του θεάτρου, την πιο γλυκιά mastermind που έχουμε συναντήσει. Η παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» που τρέχει αυτή την περίοδο, το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, η καινούργια θεατρική πρόταση και το «άλλο» παιδί της, το ίδιο το θέατρο Πρόβα, που γίνεται τριάντα οκτώ ετών φέτος. Μια κουβέντα με έναν σπουδαίο άνθρωπο. Πολλά ευχαριστώ στην Αλίκη Δανάλη, η οποία φρόντισε να γίνει αυτή η συνέντευξη.

Ξεκινάμε από τα «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού». Μαθαίνω ότι είναι Καμπανελλική χρονιά αυτή που διανύουμε.
Ναι, είναι τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Από κει πήρατε την ευκαιρία και είπατε να κάνετε πράγματα.
Όχι. Εμείς το είχαμε αποφασίσει ένα χρόνο πριν, χωρίς να ξέρουμε ότι είναι το έτος Καμπανέλλη. Και η επιλογή μας συνέπεσε με τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννησή του.

Και το συγκεκριμένο έργο; Πώς το διαλέξατε;
Το συγκεκριμένο έργο… Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι το καλύτερό του… Το θεωρώ ανώτερο κι από την «Αυλή των θαυμάτων»… Θα σας πω γιατί. Γιατί αυτό το έργο έχει τις αβυσσαλέες σχέσεις που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες, στα σόγια, ανάμεσα στ’ αδέλφια και έχουν μία οικουμενικότητα τα μηνύματα που περνάει το κείμενο αυτό. Και γι’ αυτό το επέλεξα. Γιατί δεν είναι «ελληνικό» μόνο. Αυτό το έργο μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Πρόκειται για μία ιστορία επτά αδελφών που διεκδικούν μία πολύ μεγάλη επιχείρηση. Και διεκδικούν ποιος θα πάρει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου. Και υπάρχει ο πατέρας του, ο οποίος είναι εκατό – ούτε ξέρουμε πόσο χρονών – που δεν καταλαβαίνει, αλλά έχει το 51% των μετοχών! (γελάει) Οπότε τα παιδιά πρέπει να κρατήσουν τον μπαμπά ζωντανό. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή του έργου, ο Κώστας λέει «Όσο ζω εγώ, ο μπαμπάς δεν πρόκειται να πεθάνει»! Και αφού τρώγονται… είναι μία σάτιρα, μία σπαρταριστή κωμωδία και συμβαίνουν πράγματα με πολύ κωμικό τρόπο… Ο συγγραφέας καταθέτει αιχμηρά ζητήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ το έγραψε το 1978.

Σας συγκλονίζει το πόσο επίκαιρο είναι το έργο;
Με συγκλονίζει και με στενοχωρεί. Όλοι έχουμε σόγια, όλοι έχουμε αδέλφια. Είναι σπάνιο να δεις σήμερα αγαπημένα αδέλφια. Τρώγονται μεταξύ τους. Συμφέροντα, κληρονομιές… υπάρχουν όλα αυτά.

Πόσο κράτησαν οι πρόβες;
Κοιτάξτε… Το έργο το ανεβάσαμε τον Μάιο…

Ναι, είναι η δεύτερη χρονιά αυτή εδώ.
Ναι. Είχαμε (γελάει) ξεκινήσει πρόβες Γενάρη. Τέσσερις μήνες! Εκτός του ότι είμαστε οκτώ άτομα επί σκηνής – έχουμε επιχορηγηθεί για το έργο αυτό – οι πρόβες γίνονταν σαν οδοντωτός Καλαβρύτων. Κολλούσε Covid ο ένας, ύστερα κολλούσε ο άλλος. Αλλά επειδή είμαστε όλοι στη σκηνή, εκτός από δύο ντουέτα, ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε πρόβα όταν έλειπε κάποιος. Παίξαμε δώδεκα παραστάσεις εδώ στο Θέατρο Πρόβα, μετά παίξαμε στο Παλιό Πανεπιστήμιο, άλλες τόσες παραστάσεις. Περιοδεύσαμε στην πατρίδα του, τη Νάξο. Παίξαμε στο Αττικό Άλσος. Στο Θέατρο Γαλατσίου. Στις φυλακές του Ωρωπού, που ήταν μία τρομερή εμπειρία. Στην Κηφισιά, στο Αιγάλεω – στο θέατρο Αλέξης Μινωτής. Παίξαμε παντού, αν και το καλοκαίρι δεν κάνουμε περιοδείες. Αλλά μας το ζητούσαν. Και έτσι το ξεκινήσαμε και φέτος. Ξεκινήσαμε 5 Νοεμβρίου.

Έχετε κάτι άλλο κατά νου για μετά;
Βεβαίως. Ξεκινάμε στις 6 Γενάρη του 2023, γι’ αυτό και σταματάμε με αυτή την παράσταση στις 27 Δεκέμβρη. Για να πάμε στις τελικές πρόβες. Έχουμε ξεκινήσει. Ανεβάζουμε το «Η κυρία δεν πενθεί», του Κώστα Μουρσελά. Γνωστός και σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας. Και φίλος μας. Ερχόταν και παρακολουθούσε όλες τις παραστάσεις. Και στενοχωριέμαι που έφυγε από κοντά μας. Ο κόσμος τον ξέρει από το «Εκείνος κι εκείνος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά». Ανεβάζουμε λοιπόν κείμενά του. Είναι μία ομάδα ηθοποιών που εναλλάσσονται στους ρόλους, με έναν κεντρικό άξονα, μία σύνθεση μονοπράκτων που έχει γράψει. Από αυτά κάναμε μία επιλογή, να έχει ροή το ένα με το άλλο, να μην διακόπτεται η δράση. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, μία άγνωστη πλευρά του Κώστα Μουρσελά, έχει πολλά χρόνια να παιχτεί. Αυτή η εναλλαγή ρόλων μου αρέσει πολύ. Με τρελαίνει να υποδύομαι διάφορους ρόλους και το έχω κάνει στο παρελθόν. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους ηθοποιούς.

Σκέφτεστε να πάει αυτό εδώ μέχρι των Βαΐων;
Θα πάει! Και μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε και κάποιες παραπέρα εμφανίσεις.

Φέτος, που το έργο το πήγατε βόλτα, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και επειδή είστε μπαρουτοκαπνισμένη ηθοποιός και πάντα μάχιμη… Σας συγκινούν τα μπουλούκια;
Όχι! (γελάει) Εμένα μου αρέσει να είμαι εδώ μέσα. Είχα παρά πολλά χρόνια να βγω περιοδεία. Οι παλιοί μπουλουκτσήδς… τους θαυμάζω, όπως θαυμάζω και τους σύγχρονους ηθοποιούς, που κάνουν πενήντα-εξήντα παραστάσεις. Εγώ τριάντα έκανα και… Δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό, να μαζεύεις από το ένα μέρος, να πηγαίνεις στο άλλο. Για τη συγκεκριμένη περιοδεία όμως το θέλαμε. Είχαμε δυόμισι χρόνια να παίξουμε… Μας είδε και κόσμος που δεν ερχόταν στο Θέατρο Πρόβα. Γιατί το Πρόβα έχει ένα συγκεκριμένο κοινό. Τώρα ανεβάζουμε μία παράσταση με οκτώ άτομα. Του Μουρσελά είναι με επτά άτομα. Είναι μία παραγωγή μεγάλη. Εκτός αυτού το Θέατρο Πρόβα είναι ένα μικρό θέατρο και πάντα κρατάμε χαμηλούς τόνους στο τι θα κάνουμε. Επίσης, υπάρχουν ηθοποιοί που δεν θέλουν να κάνουν τηλεόραση, μόνο θέατρο. Ξέρετε, μπορεί να τρελαινόμαστε με την τηλεόραση και να αποτελεί η ίδια επιπλέον έσοδο και ο ηθοποιός να είναι πιο αναγνωρίσιμος και να κόβει επιπλέον εισιτήρια στο θέατρο… Όμως η τηλεόραση ΔΕΝ είναι θέατρο. Ένας άξιος ηθοποιός, που κάνει τηλεόραση, δεν μπορεί να κάνει τα χιλιόμετρα που κάνει ένας ηθοποιός του θεάτρου. Και χαίρομαι παρά πολύ που κάποιοι θεατρικοί ηθοποιοί αποφάσισαν να υπηρετούν την τηλεόραση. Είναι καλό, ανεβαίνει ο πήχης της υποκριτικής στην τηλεόραση. Είναι ενδιαφέρον…

Εγώ θα ξαναγυρίσω εδώ, στο Θέατρο Πρόβα. Γιορτάζει φέτος τριάντα οκτώ χρόνια. Και είναι δικό σας παιδί.
Ναι…

Το σκέφτεστε καμιά φορά;
Τώρα, έτσι που μου είπατε, συγκινούμαι. Θέλω να κλαίω. Δεν το σκέφτομαι. Τώρα που μου το λέτε το σκέφτομαι. Κατεβαίνω τις σκάλες, βλέπω τις παλιές φωτογραφίες και σκέφτομαι «Αυτά τα κάναμε εμείς»; Ψηφιοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου μας, γιατί δεν πρέπει να μένουν στα συρτάρια αυτά. Πρέπει να παίρνουν κουράγιο όλοι οι νέοι άνθρωποι από αυτό εδώ. Να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Εμάς μας γεμίζει υπερηφάνεια και δύναμη. Αν πιστεύεις και δουλεύεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρεις την κατάθεσή σου, τους τόκους σου πίσω. Με έντιμο τρόπο και σεβασμό προς το κοινό.

Η δουλειά είναι ο δρόμος, έτσι;
Το οδοιπορικό έχει σημασία. Ξέρετε, εγώ θα μπορούσα να μην δουλεύω πια. Αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου αυτό. Εγώ θέλω να είμαι μέσα στην τέχνη μου. Με κρατά νέα και στα μυαλά και στο σώμα.

Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω απ’ όλο αυτό;
Μου αρέσει! Είναι κάτι που θέλω. Είμαι λυσσασμένη με το θέατρο. Και να σας πω και κάτι. Ενώ έχω τη δραματική σχολή «Πρόβα», ενώ έχω ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία, τη διδασκαλία, εκείνο που μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα είναι να παίζω! Όχι ότι τα άλλα δεν μου αρέσουν, αλλά αυτό που με κάνει κάθε βράδυ να έχω μόνιμη επαφή με το κοινό… Όπως μου αρέσει και η τηλεόραση. Μου αρέσει να παίζω. Ο σύζυγός μου με ρωτά «Γιατί κάνεις τόσα πράγματα; Πήγαινε ξεκουράσου»! Αν το κάνω αυτό για μια βδομάδα, θα μαραζώσω.

Και εκείνος όμως είναι υπερήφανος για σας.
Ναι. Και κάνει και αυτός πολλά πράγματα. Είναι ένας διανοούμενος που γράφει, παίζει, σκηνοθετεί, ασχολείται με την ποίηση…

Τι είναι αυτό από το θέατρο που αγαπάτε πιο πολύ και τι είναι αυτό, αν υπάρχει, που αν έλειπε θα ήσαστε καλύτερα;
Τι αγαπώ… Την κόρη μου. Την Κοραλία Τσόγκα. Είμαι ευτυχισμένη που κάνει από μόνη της καριέρα, γράφει, σκηνοθετεί, διευθύνει το εργαστήριο για παιδιά που έχουμε εδώ, διδάσκει σε μία δομή στο Χαϊδάρι… Αλλά από μωρό είναι μέσα στα θέατρα, το παίρναμε μαζί μας, για να μας φέρνει γούρι. Για το άλλο θέμα… δύσκολη η ερώτησή σας… Θα έπρεπε να λείπει η ασέβεια… Θα έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν σεβασμό, αλληλοσεβασμό, αφοσίωση για αυτό που κάνουν και να μην είναι αποκλειστικός τους στόχος η εμπορευματοποίηση του επαγγέλματος. Η αγένεια, οι παρενοχλήσεις… Και μόνο η υποψία που έχει ο θεατής… Το κοινό επηρεάζεται. Και είναι κρίμα καλλιτέχνες που μας έκαναν τόσα δώρα, να έχουν τέτοιο φινάλε. Και από την άλλη, οι ηθοποιοί να μην είναι ραγιάδες… Πριν το δικό μου θέατρο έχω παίξει σε δεκάδες σκηνές, με πολύ κόσμο. Με τον Covid και τους εγκλεισμούς έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Πηγή : https://www.noizy.gr/cinema-theatre/interviews/mairi-razi-synentefksi

Συνέντευξη που παραχώρησε η Μαίρη Ραζή στη Κατερίνα Γκρίτζαλη και το stentoras.gr

Συνέντευξη που παραχώρησε η Μαίρη Ραζή στη Κατερίνα Γκρίτζαλη και το stentoras.gr
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Κα Ραζή, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική; Διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι έχετε αποφοιτήσει από το Τμήμα της Γαλλικής Φιλολογίας.
Αποφάσισα να ασχοληθώ με την υποκριτική από πολύ μικρή. Όπως γνωρίζετε, εγώ έχω γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τα καλοκαίρια παραθερίζαμε στην Πρίγκηπο όπου είχαμε ένα σπίτι που είχε σκάλες, και η είσοδος του σπιτιού ήταν ένας χώρος αρκετά μεγάλος. Σε αυτό το χολ κάναμε θεατρικές παραστάσεις. Κόβαμε εισιτήρια, βάζαμε κουστούμια, είχαμε σκηνικά, και παίζαμε διάφορα σκετς που έφερνε η ξαδέρφη μου η Τζένη Μήτση, η οποία σπούδαζε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Αθήνα. Μας έφερνε τα κείμενα που κάνανε στο μάθημα του Θεάτρου μέσα στο κολλέγιο. Επίσης, εγώ τραγούδαγα πάρα πολύ ωραία Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη. Όλες μας τραγουδάγαμε, χορεύαμε, φοράγαμε τακούνια της μαμάς μας, ρούχα ειδικά, ολόκληρη διαδικασία. Στο τέλος τσακωνόμασταν για το μοίρασμα των χρημάτων. Αργότερα, όταν είχαν μεγαλώσει και ήμουνα γύρω στα δεκατέσσερα, παιζόταν ένα έργο της Βουγιουκλάκη που τραγουδούσε Νιάου νιάου βρε γατούλα. Εγώ το είδα μία φορά στον κινηματογράφο και το τραγούδαγα και το χόρευα, μιμούμουν την Αλίκη κι έτσι με φωνάζανε «το σπουργιτάκι».
Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα το 1965 τα πράγματα δεν ήτανε καλά. Έπρεπε να συνεχίσω τις σπουδές μου, αλλά μ’ έτρωγε και η καλλιτεχνική ανησυχία που είχα από μικρή. Ύστερα από ένα χρόνο και αφού είχα δει και κάποιες παραστάσεις, με την προτροπή ενός φίλου που κι αυτός ήθελε να γίνει σκηνοθέτης, βρέθηκα να δίνω εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου ήταν 150 άτομα που δίνανε εξετάσεις, και ο Κάρολος Κουν είχε πάρει μόνο δύο. Μεταξύ αυτών ήμουνα και εγώ. Δεν τελείωσα τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, τελείωσα του Θεοδοσιάδη επειδή δούλευα πολύ σκληρά για να μπορώ να πληρώνω τη σχολή και να μπορώ να παρακολουθώ και τα μαθήματά μου για τη Γαλλική Φιλολογία. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω καμιά άλλη δουλειά. Γιατί, όταν διορίστηκα να διδάξω στην Ξάνθη ως καθηγήτρια γαλλικών, είπα στη μητέρα μου ότι δεν θέλω να πάω, θέλω να γίνω ηθοποιός. Η μητέρα μου δεν ήξερε ότι σπούδαζα σε Δραματική Σχολή -το ανακάλυψε στο δεύτερο έτος- γιατί εγώ είχα αναλάβει τα έξοδα των σπουδών μου. Έτσι, όταν αποφοίτησα από τη σχολή με σύστησε ο Θεοδοσιάδης στον Κλέαρχο Καραγιώργη και έπαιξα τους Επιτρέποντες του Μενάνδρου στο Αρχαίο Θέατρο της Σικυώνας υποδυόμενη την Παμφίλη. Δεν θα ξεχάσω ότι κράταγα ένα μωρό και τα χέρια μου είχαν μουδιάσει μέχρι τους αγκώνες μου. Αυτό ήταν το βάπτισμά μου στο σανίδι.

Αναμένουμε τη συμμετοχή σας σε παραστάσεις εν όψει της νέας θεατρικής σεζόν. Πείτε μας για τους ρόλους σας σε αυτές.
Εκτός από «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάζουμε για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Πρόβα, έχουμε και «Το τέρας και εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη σε διασκευή του Σωτήρη Τσόγκα, το οποίο παρουσιάζουμε για έβδομη χρόνια για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Εκτός από αυτά τα δύο, θα παίξω και στα μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά με τίτλο «Η κυρία δεν πενθεί».
Στα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού υποδύομαι την Αλίκη, μια πάμπλουτη γεροντοκόρη που έχει άλλα 6 αδέρφια. Η Αλίκη έχει μια αφέλεια παιδική, θέλει να περνάει καλά, είναι πονηρή, έχει πολύ χιούμορ. Μαζί με τους υπόλοιπους κληρονόμους αυτής της μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης, οδηγείται και η ίδια σε ανταγωνισμούς και μάχες αλληλοεξόντωσης για τα σκήπτρα της επιχείρησης.
Στο έργο «Το τέρας και εγώ», το οποίο έχει βραβευτεί, υποδύομαι για έβδομη χρόνια την Αριάδνη, την ψυχίατρο του ήρωα που πάσχει από κατάθλιψη. Ένας λόγος που έχω αγαπήσει πολύ την Αριάδνη είναι επειδή βοηθάει τον Νίκο να βγει από τον λαβύρινθο της ψυχής του, τον βγάζει στο ξέφωτο τον βοηθάει να πολεμήσει το τέρας και να επανέλθει στις φυσιολογικές ψυχικές λειτουργίες του. Είναι ένας περίεργος ρόλος και, πριν τον παίξω, δεν ήξερα ότι τόσο μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας πάσχει από κατάθλιψη. Συζητώντας με θεατές και με τα χρόνια, κατάλαβα ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα η κατάθλιψη και προτείνω όσοι πάσχουν να απευθύνονται σε ψυχιάτρους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Τέλος, στο έργο του Κώστα Μουρσελά «Η κυρία δεν πενθεί» έχω έναν ρόλο που μου αρέσει πάρα πολύ. Υποδύομαι μια χήρα που, για να βοηθήσει τον άντρα της όσο εκείνος ζει, ανακαλύπτει τον τρόπο, το κουμπί, όπως λέει. Κάνει έρωτα αρχικώς με τον προσωπάρχη του, ο άντρας της παίρνει καλύτερο μισθό, γίνεται διευθυντής. Μετά ο άντρας της θέλει να βγάλει ένα δίπλωμα οδήγησης οπότε πηγαίνει και με έναν υπαλλήλου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και καταφέρνει να πάρει το δίπλωμα ο άντρας της. Μετά, με αυτό τον τρόπο αποκτάει εξοχικό, με τον ίδιο τρόπο διαμέρισμα και προχωράει στη ζωή της βοηθώντας τον άντρα της με έναν όχι και τόσο ηθικό τρόπο. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτός ο ρόλος και χαίρομαι πάρα πολύ που θα τον υποδυθώ.

Η υποκριτική για εσάς έχει καθιερωθεί αρκετές φορές ως οικογενειακή υπόθεση. Πώς είναι να συνυπάρχετε πάνω στη σκηνή με τον σύζυγό σας κ. Σωτήρη Τσόγκα;
Η συνύπαρξή μου με τον Σωτήρη διευκολύνει πολύ τη δουλειά μου στο θέατρο. Έχουμε κοινό υποκριτικό κώδικα. Αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια όταν παίζω μαζί του. Αποκωδικοποιούμε με έναν κοινό τρόπο τα έργα και τους ρόλους μας. Χαίρομαι όταν έχουμε μαζί σκηνές. Όταν με σκηνοθετεί, είμαι πολύ καλή μαθήτρια. Ξεχάσατε να με ρωτήσετε πώς είναι όταν συνυπάρχουμε μπαμπάς, μαμά και κόρη Κοραλία Τσόγκα. Και τότε είμαι ευτυχισμένη!

Θεωρείτε πως το θέατρο έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας; Αν κάνετε μια ανασκόπηση των εμπειριών σας σε αυτό, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε; Που σας στεναχώρησε; Που σας χαροποίησε ιδιαίτερα;
Όταν ξεκίνησα τη θεατρική μου καριέρα είχα μεγάλους στόχους, πολλά όνειρα. Ήθελα να παίξω στον κινηματογράφο, μου άρεσε πάρα πολύ ο κινηματογράφος, έβλεπα μία ταινία κάθε μέρα. Ήθελα να κάνω καριέρα στον κινηματογράφο, αλλά ο δρόμος με οδήγησε μόνο στο θέατρο. Έτσι, μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που κάλυψε όλες τις ανάγκες μου τις καλλιτεχνικές. Αν έκανα μια αναδρομή στο παρελθόν και στις εμπειρίες μου, τίποτα δεν θα άλλαζα. Μου αρέσει πάρα πολύ το θέατρο, μου αρέσει να σκηνοθετώ, να διδάσκω, αλλά πιο πολύ από όλα μού αρέσει να είμαι ηθοποιός και να ερμηνεύω κείμενα. Τίποτα δεν με στεναχώρησε. Το θέατρο μόνο χαρά και ευτυχία μού έδωσε. Δεν έχω πίκρα, δεν εισέπραξα κακία, είμαι από φύση μου τόσο αισιόδοξη, σκέφτομαι πάντα θετικά Έχω πολύ χιούμορ και δεν αισθάνθηκα στεναχώρια. Από το θέατρο εισέπραξα μόνο χαρά. Ξεκίνησα από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να γνωρίζω κανέναν, μόνη μου. Πίστεψα σε αυτό που ήθελα να κάνω και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις. Με μεγάλο πείσμα και αξιοπρέπεια κατάφερα να προχωρήσω και να ολοκληρώσω τους στόχους μου, και το πέτυχα. Είμαι περήφανη για αυτό. Φυσικά η γνωριμία μου με τον Σωτήρη Τσόγκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου. Ο Σωτήρης με βοήθησε καλλιτεχνικά, είναι ένας πολύ καλός σύντροφος, ένας συνοδοιπόρος μου στη ζωή και στην τέχνη και του χρωστάω πολλά γιατί ήταν πλάι μου και στα καλά και στα κακά. Μερικές φορές με ρωτάνε: «Πώς τα πήγατε οικονομικά αφού σκέφτεστε πάντα μακριά από ταμειακές επιταγές;». Στόχος μας είναι πάντα ένα άψογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι δικοί μας χορηγοί ήταν οι συνάδελφοί μας και όλη η ομάδα των σκηνοθετών, σκηνογράφων, μουσικών που πίστεψαν σε μας και στη δουλειά μας και μας βοήθησαν, με τον τρόπο του ο καθένας. Έβαλαν πλάτη να συνεχίσουμε μέχρι τώρα σε αυτό που πιστεύουμε όλοι. Το καλό θέατρο.

Πέραν της ηθοποιίας, διδάσκετε υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Πρόβα». Πώς κρίνετε την απόφαση των νέων που επιλέγουν να ασχοληθούν στις μέρες μας με την υποκριτική; Θεωρείτε πως προχωρούν στην απόφασή τους αυτή βάσει των σωστών αφορμών και κριτηρίων; Είναι ευρέως γνωστό πως πολλοί νέοι γοητεύονται από την προβολή και τα φώτα της δημοσιότητας… Τι θα τους συμβουλεύατε;
Ναι, διδάσκω υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή «Η Πρόβα». Δεν έχω δικαίωμα να κρίνω την απόφαση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική και το θέατρο, καλά κάνουν. Δεν έχει σημασία με ποια αφορμή και με ποια κριτήρια ξεκινούν. Για μένα μεγάλη σημασία έχει να εκφραστούν σαν καλλιτέχνες και να μην τους μείνει απωθημένο και αργότερα να λένε «να εγώ ήθελα να σπουδάσω θέατρο αλλά δίστασα». Ναι, γοητεύονται από τα φώτα και τη δημοσιότητα και καλά κάνουν. Τι θα τους συμβούλευα; Να ακολουθήσουν το όνειρό τους, το ένστικτό τους, την ανησυχία τους. Η δραματική σχολή δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας. Διδάσκονται καλλιτεχνική εκπαίδευση, αποκτούν ένα δίπλωμα αναγνωρισμένο από το κράτος, μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Ίσως ποτέ να μην ασκήσουν το επάγγελμα, αλλά η διαδρομή που θα ακολουθήσουν μαθαίνοντας τα μυστικά του θεάτρου, πάντως, είναι πολύ χρήσιμη για όλη τους τη ζωή. Γιατί το θέατρο αφυπνίζει, μορφώνει, καλλιεργεί τον εσωτερικό σου κόσμο, μελετάς και αναλύεις, διεισδύεις στα άδυτα των μεγάλων συγγραφέων, ξεκινώντας από τον Ευριπίδη, τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο, τον Αριστοφάνη και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Και σας ρωτώ: ποιο είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάσει ένας νέος και θα του εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση; Αφήστε το παιδιά να είναι ευτυχισμένα και ανασφαλή και φτωχά, αλλά ευτυχισμένα.

Πηγή : https://stentoras.gr/synentefxis/3610-stentoras-to-theatro-afypnizei-mor...

Συνέντευξη που παρχώρησε ο Σωτήρης Τσόγκας στην Μαργαρίτα Λιγνού και στο theatromania.gr

Συνέντευξη που παρχώρησε ο Σωτήρης Τσόγκας στην Μαργαρίτα Λιγνού και στο theatromania.gr
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Φέτος θα πρωταγωνιστήσετε σε μία παράσταση που αγαπήθηκε από το φιλοθεάμων κοινό, θα ανεβεί για 2η χρονιά στην σκηνή του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ, "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" του Ιάκωβου Καμπανέλλη πείτε μας λίγα λόγια …..

Πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, διαχρονικό, άρα
πάντοτε επίκαιρο. «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του
οποίου εορτάζουμε εφέτος τα 100 χρόνια από την γέννησή του, είναι μία
αποκαλυπτική σάτιρα της μεγαλο-αστικής τάξης, αλλά και μια ανατομία της
νεοελληνικής κοινωνίας. Επτά αδέλφια, κληρονόμοι ενός οικονομικού κολοσσού,
επιδίδονται σ’ έναν ανηλεή αγώνα για το μοίρασμα της περιουσίας του μπαμπά, που
πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής, και δεν λέει να πεθάνει. Διαμάχες, κόντρες,
μηχανορραφίες διαδέχονται η μία την άλλη για την επικράτηση και την απόκτηση της
μερίδας του λέοντος. Μάχες αλληλοεξόντωσης μέχρις εσχάτων. Ο Καμπανέλλης
διαγράφει αριστουργηματικά τους χαρακτήρες των 7 αδελφών, στο πλαίσιο ενός
άρτια δομημένου έργου και με μία συναρπαστική μορφολογία που κινείται μαγικά
μεταξύ του τραγικού, του μελοδραματικού, του παρωδιακού και του κωμικού ύφους.

Καθότι και σκηνοθέτης πως είναι να λειτουργείτε υπό άλλη σκηνοθετική καθοδήγηση;

Είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι, που για μένα συλλειτουργούν πλέον, μετά από 50
πρεμιέρες ως ηθοποιός και άλλες τόσες ως σκηνοθέτης. Με την εξής διαφορά: Όταν
σκηνοθετώ βρίσκομαι συχνά πάνω στη σκηνή δοκιμάζοντας, παίζοντας, δείχνοντας,
καθοδηγώντας. Όσο όμως προχωρούν οι πρόβες εγκαταλείπω την σκηνή και
εγκαθίσταμαι στην πλατεία. Ο ρόλος του σκηνοθέτη κυριαρχεί πλέον ως την
πρεμιέρα. Μάτια και αυτιά στραμμένα στην σκηνή, ρυθμοί και ατμόσφαιρα
παράστασης, φωτισμοί, ήχοι, μουσική, κουστούμια, σκηνικά. Έχω την συνολική
ευθύνη του θεάματος και ακροάματος. Αντίθετα όταν παίζω ως ηθοποιός, στην αρχή
των προβών λειτουργώ και σαν κρυπτο-σκηνοθέτης. Προτείνω, δείχνω, έχω άποψη.
Όσο όμως προχωρούν οι πρόβες και τα λόγια έχουν «λιώσει», όπως λέμε στο
θέατρο, μέσα στα συναισθήματα και την κίνηση, επικρατεί απολύτως ο ρόλος της
ηθοποιού και ο σκηνοθέτης «απουσιάζει».

Πώς ήταν να έχεις δάσκαλο τον μακαριστό Δημήτρη Μυράτ;

Τύχη βουνό! Με τον Δημήτρη Μυράτ, η συνεργασία μου διήρκησε γύρω στα
δεκαπέντε χρόνια. Τα πρώτα τρία, ήταν δάσκαλός μου στην δραματική σχολή του
Ωδείου Αθηνών, μαζί με τους αξέχαστους, Αλέξη Μινωτή, Κατίνα Παξινού, Άγγελο
Τερζάκη, Κώστα Μουσούρη και Γιάννη Σιδέρη. Και τα υπόλοιπα 12 χρόνια ήμουνα
μόνιμο στέλεχος του θεάτρου Αθηνών, υπηρετώντας ένα ευρύ ρεπερτόριο από την
αρχαία τραγωδία έως νεοκλασικά και σύγχρονα έργα ελληνικά και ξένα. Ήμουν ο
αγαπημένος του μαθητής, ο Ιωάννης εκ των μαθητών του, όπως έλεγε, και για εμένα
ήταν ο αγαπημένος μου δάσκαλος στον οποίο οφείλω σχεδόν (για να μην
υπερβάλλω) τα πάντα γύρω από το θέατρο. Εξαιρετικός σκηνοθέτης και ηθοποιός
και δάσκαλος, κιβωτός θεατρικής μνήμης, τέρας μορφώσεως, πραγματικός,
αριστοκράτης και ευπατρίδης, κύριος με όλη τη σημασία της λέξεως. Έπεσε θύμα
των λιβελογράφων του Συγκροτήματος Λαμπράκη αλλά η μνήμη του στους πιστούς
μαθητές του παραμένει ζωντανή και ανεξίτηλη. Για πρώτη φορά παγκοσμίως ανέβασε επί σκηνής το Συμπόσιο του Πλάτωνος και για πρώτη και μόνη φορά πανελλαδικώς το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο επί σκηνής στην δημοτική. Από τους τελευταίους μεγάλους ιστορικούς θιασάρχες του ελληνικού θεάτρου. Ποτέ δεν διατηρούσε αυλή στο θίασό του. Απεχθανόταν τους κόλακες. Και πάντα πλήρωνε, όχι μόνο βάση της Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και παραπάνω.
Αυτός ο δεξιός κατά δήλωσή του, όταν δήθεν αριστεροί και κομμουνιστές θιασάρχες,
δεν πλήρωναν ούτε τις πρόβες, ούτε τηρούσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Και όταν κάποτε τον ρώτησα, γιατί το κάνει αυτό, η απάντησή του ήταν: «Από
αξιοπρέπεια, Σωτήρη μου».

Γνωρίζω ότι εκτός από την ηθοποιία , σκηνοθετείτε, μεταφράζετε και διδάσκετε κατά καιρούς Υποκριτική, Αγωγή Λόγου και Αναπνοή, επίσης έχετε κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο, ποια είναι η μεγάλη σας αγάπη;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι το θέατρο. Το υπηρετώ εδώ και 50 χρόνια, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, που όλοι όμως οδηγούν στο θέατρο. Παίζω θέατρο, σκηνοθετώ θέατρο, μεταφράζω και διασκευάζω για το θέατρο, διδάσκω θέατρο.

Υπό την καθοδήγηση των Μυράτ και Χορν λάβατε μέρος σε πρακτικές εφαρμογές της μεθόδου της "Ύπνο-Παιδείας" και συμμετείχατε στην προσπάθεια της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως για την βελτίωση της προφοράς της Ελληνικής στα Μ.Μ.Ε. και για την "ελληνοποίηση" ξενικής ορολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεολογισμώντης Ακαδημίας Αθηνών έφεραν καρπούς αυτές οι προσπάθειες;

Η ΥΠΝΟ-ΠΑΙΔΕΙΑ ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση στην ιστορία της
επιστημονικής έρευνας των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, έρευνας, που
ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια και συνεχίζεται ακόμα από νευρο-επιστήμονες σ’ όλο
τον κόσμο.
Είπα «ήταν», διότι η υπνο-παιδεία καταργήθηκε σκοπίμως σε παγκόσμια κλίμακα,
πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.
Και είπα «η έρευνα του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεχίζεται ακόμα», αλλά μόνο στο
πλαίσιο απορρήτων σχετικών κυβερνητικών προγραμμάτων σε πολλά κράτη του
κόσμου, πλην των ερευνών, που αφορούν στην Ιατρική. Το θέμα της ΥΠΝΟ-
ΠΑΙΔΕΙΑΣ είναι τεράστιο και δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί στο πλαίσιο μίας
συνέντευξης.
Εν πάσει περιπτώσει η σιωπηρή κατάργηση της υπνο-παιδείας, (που αν
εφαρμοζόταν και τελειοποιόταν θα μπορούσε να μειώσει τα 12 χρόνια της
στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης σε 2! Με πλήρη αφομοίωση των γνώσεων)
έγινε –ΚΑΙ ΚΑΛΏΣ ΈΓΙΝΕ- διότι θα μπορούσε να γίνει κακή χρήσης της, στο βαθμό,
που αυτή (Η ΥΠΝΟΠΑΙΔΕΙΑ) ισοδυναμεί με βαθειά πλύση εγκεφάλου.
Σιωπηρώς σήμερα «επιτρέπεται» η ήπια και μεσαία πλύση εγκεφάλου από την
τηλεόραση και την ηλεκτρονική και ψηφιακή τεχνολογία με στόχο την χειραγώγηση
των ανθρώπων.

Όσον αφορά στην προφορά/εκφορά της ελληνικής γλώσσας και την μεταφορά της
αλλόγλωσσης ορολογίας στα ελληνικά, τα αποτελέσματα ήσαν «ορατά και
«ακουστά» στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 περίπου.

Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το 1951 στο Ραδιόφωνο και συμμετείχαν σ’
αυτές δεκάδες άτομα συναφών με την γλώσσα ειδικοτήτων (γλωσσολόγοι, φιλόλογοι,
ηθοποιοί, σκηνοθέτες). Μετά ήρθε το ξεθεμελίωμα της εκπαίδευσης, η ιδιωτική
Ραδιοτηλεόραση, οι νέες τεχνολογίες, διαδίκτυο, η «ψηφιακή εποχή». Και φθάσαμε
σήμερα να έχουμε αποφοίτους θεωρητικής κατεύθυνσης ανωτάτων σπουδών, που
είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Όπως το ακούτε! Σας θυμίζω την προ 10ετίας
δημοσίευση στο «ΒΗΜΑ» των γραπτών των επί πτυχίω φιλολόγων, από την
καθηγήτριά τους στο Πανεπιστήμιο. Σ’ έπιανε ανατριχίλα! Τι μου λέτε λοιπόν για
προφορές και «ελληνικοποιήσεις» ξενικών όρων… Ψιλοπράγματα! Μακάρι να
συνειδητοποιήσουμε κάποτε ότι οι άνθρωποι σκέπτονται με τις λέξεις της μητρικής
τους γλώσσας. Και όταν μία γλώσσα είναι φτωχή, αποδομημένη, κακοποιημένη, τότε
φτωχή, αποδομημένη, κακοποιημένη είναι και η σκέψη του ανθρώπου, που την
«ομιλεί». Άρα, χειραγωγείται αβίαστα και εύκολα!

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της τέχνης στον άνθρωπο;

Η τέχνη είναι αγωγή της ψυχής: ψυχαγωγία. Είναι η παρηγοριά, το βάλσαμο για την
αρχαία μελαγχολία, που φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων, από τότε –εδώ και
χιλιάδες χρόνια- που συνειδητοποίησαν ότι είναι θνητοί.
Μιλάμε βέβαια για τέχνη, που υπηρετεί υψηλούς αισθητικούς και τεχνικούς κώδικες
και κανόνες.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα επόμενα σχέδια σας…

Από τις 5 Νοεμβρίου θα παρουσιάζουμε «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2 η χρονιά. Από τις 23 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη θα συνεχίσουμε για 8 η σεζόν «ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΙ ΕΓΩ» του Σταμάτη Μαλέλη, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τη μάχη ενός επιτυχημένου επαγγελματία με την κατάθλιψη, και για την λύτρωσή του απ’ αυτήν. Παράλληλα η Παιδική Σκηνή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΟΒΑ θα παρουσιάσει 2 έργα: « Γιαγιά Σμύρνη» του Υάκινθου Μάινα και «Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες» του Αντώνη Ζιώγα. Τέλος τον Γενάρη το 2023 θα ανεβάσουμε –πρώτα ο Θεός μια συλλογή μονόπρακτων του Μουρσελά με τίτλο: « Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ». Πρόκειται για μια αριστουργηματική γλυκόπικρη σάτιρα της σύγχρονης κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων. Το Θέατρο ΠΡΟΒΑ πλησιάζει τα 40 χρόνια συνεχούς και συνεπούς πολιτιστικής προσφοράς, στοχεύοντας στο ποιοτικό έργο, μακριά από ταμειακές επιταγές. Αδιάψευστος μάρτυρας η παραστασιογραφία του: 80 έργα ρεπετρορίου, ελληνικά και ξένα, ανάμεσα στα οποία, πολλά σε πανελλαδική και παγκόσμια πρώτη.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας και για αυτή την υπέροχη κουβέντα !!!!

Πηγή : https://www.theatromania.gr/synenteyxi-me-ton-ithopoio-amp-skinotheti-so...

Για λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ» στον Χώρο Πολιτισμού και Νεολαίας στην Καλλιθέα.

Για λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση  «ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ» στον Χώρο Πολιτισμού και Νεολαίας στην Καλλιθέα.
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Αγαπητό κοινό, σας ενημερώνουμε ότι για λόγους ανωτέρας βίας,δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση που επρόκειτο να δώσουμε στις 15 Σεπτεμβρίου στον Χώρο Πολιτισμού και Νεολαίας στην Καλλιθέα, με το έργο Τα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού .
Με την παράσταση, στις 13/9 στι Αίθριο Χώρο του Δημαρχείου Κηφισιάς, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της καλοκαιρινής μας περιοδείας.
Σας περιμένουμε ,απο 05 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, στο ζεστό και φιλικό θέατρο ΠΡΟΒΑ , Ηπείρου 39 και Αχαρνών, για να γελάσετε, συγκινηθείτε και προβληματιστείτε με το σπουδαίο αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Καλωσήρθατε στο ψηφιοποιημένο αρχείο παραστάσεων του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ

Καλωσήρθατε στο ψηφιοποιημένο αρχείο παραστάσεων του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ
Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Εμείς που δημιουργήσαμε το Θέατρο Πρόβα θεωρούμε ότι πρέπει να  διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη μας, να μην αγνοούμε το παρελθόν μας, την ιστορία του τόπου μας για να δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον με την εμπειρία που αποκτήσαμε από το παρελθόν. Χωρίς μνήμη
υπάρχει βαρβαρότητα.Πιστεύουμε ότι το πολυτιμότερο υλικό των δραστηριοτήτων μας δεν πρέπει να είναι στιβαγμένο σε
κούτες. Σκεφτόμασταν να το δωρίσουμε σε κάποιο ίδρυμα. Ευτυχώς που από την θεατρική δραστηριότητα μας, το Θεατρικό Μουσείο έχει κρατήσει  ένα τμήμα αυτού του υλικού, έως τη στιγμή που έκλεισε.Ευτυχώς που κι εμείς είχαμε την προνοητικότητα να οργανώνουμε το αρχείο των παραστάσεων μαας.Προγράμματα, βιβλία με το κείμενο των έργων σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Δωδώνη καιΑιγόκερως. Αφίσες, αποκόμμτα από δημοσιεύσεις και κριτικές, φωτογραφίες, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών σπουδαίων σκηνογράφων όπως ο Μιχάλης Σδούγκος, η Καλλιόπη Κοπανίτσα, οΔημήτρης Καμπανέλλης, Σοφία Παπαχρήστου και υπάρχει πλούσιο ηχητικό υλικό. Πρωτότυπες μουσικές γραμμένες ειδικά για τις παραστάσεις μας από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Σταμάτης
Κραουνάκης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Δημήτρης Καμαρωτός, ο Τάσος Καρακατσάνης, ο ΝίκοςΧαριζάνος, αλλά και μουσικοί νεώτερης γενιάς όπως ο Νίκος Τσέκος, ο Σπύρος Παζιώτης, ο Υάκινθος Μάίνας, ο Γιάννης Ευαγγελίδης, ο Δημήτρης Καραβίτης και πολλοί άλλοι.Το θέατρο προβα έχει μια ιστορία δική του με 88 παραγωγές, συμμετοχή σε τέσσερα διεθνή Φεστιβάλ με πολλά βραβεία ατομικά και συνόλου. Έχει κάνει περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας και έχει
διαμορφώσει δικό του κοινό. Κάθε Οκτώβρη ανοίγει την πόρτα του γιά τους θεατές, είναι μια σχέση αλληλοεκτίμησης, μία σταθερή αξία για όσους το ακολουθούν. Οι συνεχιστές της ιστορίας που έχει ήδη γράψει θα είναι η επόμενη γενιά με νέους καλλιτέχνες, με έναν πυρήνα νέων συνεργατών και τους
αποφοίτους της Σχολής μας. Εκτός από την πρόσβαση στο αρχειοθετημένο υλικό που αποτελείται από δεκάδες προγράμματα, δημοσιεύματα, κριτικές, αφίσες, φωτογραφίες, χειρόγραφα, μουσικά κομμάτια και πληροφορίες των έργων ,που έχουν ανέβει στο Θέατρο ΠΡΟΒΑ από το 1984, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα online παρακολούθησης των μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων. Υπάρχει , επίσης, η υποδομή live streaming για τις μελλοντικές παραγωγές του Θεάτρου "ΠPOBA" όπου οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν επιτόπου στο αρχείο και θα είναι άμεσα διαθέσιμο στο κοινό.Σας προσκαλούμε να ξεκλειδώσετε το παρελθόν.
Στο : https://online.prova.gr/
Το παρόν πρόγραμμα επιχορηγείται απο το ΥΠΠΟΑ.
Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας

Το Τέρας Κι Εγώ στο Ανοιχτό Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω.

Ενεργή Ανακοίνωση: 
ΝΑΙ
Περιεχόμενο: 

Την Δευτέρα, 05/09 και ώρα 21:00 , στο Ανοιχτό Θέατρο Αλέξης Μινωτής ,στο Αιγάλεω θα παιχτεί Το Τέρας Κι Εγώ του Σταμάτη Μαλέλη. Απο το Θέατρο ΠΡΟΒΑ , σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω. Είσοδος Ελεύθερη!

Παίζουν οι : Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ντούμος και η Κοραλία Τσόγκα.

6η χρονιά επιτυχίας!