Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Επισκεψιμότητα

  • Total Visitors: 652958
  • Unique Visitors: 5614

''Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού'' του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Το Τέρας κι Εγώ του Σταμάτη Μαλέλη

Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους 2021

Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη

Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε “Το τέρας κι εγώ του Σταμάτη Μαλέλη”στο Θέατρο Πρόβα

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει στο Greekaffair.gr κριτική για την θεατρική παράσταση :“Το τέρας κι εγώ”του Σταμάτη Μαλέλη.

Το αυτοβιογραφικό κείμενο του Σταμάτη Μαλέλη, που θίγει το επίκαιρο πρόβλημα της κατάθλιψης, μετατρέπεται σε μια καλοστημένη παράσταση, γεμάτη αλήθεια, που παρουσιάζεται για 3η χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Πρόβα, προσφέροντας λύτρωση και μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας απέναντι σε ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα κόσμου, αλλά λίγοι έχουν το θάρρος να το ομολογήσουν – και πολύ περισσότερο- να του αντιταχθούν και να το αντιμετωπίσουν.

Στη σκηνή του θεάτρου δεσπόζουν αριστερά και δεξιά 2 πίνακες pop art ζωγραφικής που υποδηλώνουν σύγχυση και πανικό, ενώ το λιτό σκηνικό συμπληρώνεται από 2 πολυθρόνες κι ένα τραπέζι. Η παράσταση ξεκινά με ένα εισαγωγικό βίντεο του ήρωα να δίνει μια συνέντευξη όπου και εξομολογείται ότι πάσχει από κατάθλιψη, εντάσσοντας το θεατή κατευθείαν στον πυρήνα του έργου. Με εναλλαγές διηγήσεων και εύστοχων προβολών βίντεο, που ερμηνεύουν όσα συμβαίνουν, γινόμαστε κοινωνοί του πως ξεκίνησαν οι πρώτες κρίσεις πανικού, των σκέψεων και των φόβων του ήρωα (για την οικογένειά του, για την αποκάλυψη του προβλήματός του ώστε να μην διαταραχθεί η επαγγελματική του ζωή), των συνηθειών που αφαιρούνται από τη ζωή του, τη συμβολή του καλύτερου φίλου του στο πρόβλημα, τη σχέση του με τους συνεργάτες του αλλά και τις συναντήσεις με την ψυχίατρό του και την συμβολή της στη θεραπεία του. Μια θεραπεία που είναι αδύνατο όμως να πραγματοποιηθεί αν δεν βουτήξεις στα άδυτα της ψυχής σου ώστε να κλείσεις τους λογαριασμούς με το παρελθόν σου. Κι αυτό καλείται να κάνει ο ήρωας, σε μια επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια, απέναντι σε μια αρρώστια που δεν ανιχνεύεται με εξετάσεις και μηχανήματα, που όμως στέφεται με επιτυχία, μεταφέροντας το μήνυμα πως ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, εφόσον το επιθυμεί.

Το βιωματικό βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη έτυχε μιας λειτουργικότατης διασκευής από τους κυρίους Σωτήρη Τσόγκα και Γιάννη Ζέρβα και οι θεατές απολαμβάνουν την ευτυχή συγκυρία ενός καλού κειμένου και ενός άριστου ηθοποιού και σκηνοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κύριος Τσόγκας με την αισθαντική, γεμάτη φωνή του και με την κατάλληλη στάση σώματος είναι καθηλωτικός ως άνθρωπος που φέρει το βάρος μιας αρρώστιας που δεν γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει. Κουρασμένος και παραιτημένος καταδύεται στο παρελθόν του, ξεγυμνώνει και καταθέτει ψυχή για να βγει λυτρωμένος και νικητής.

Η κυρία Μαίρη Ραζή, προσδίδει το κύρος που απαιτεί ο ρόλος της ως ψυχίατρος και καταθέτει μια μεστή και συνεπή ερμηνεία, ανθρώπινη και υποστηρικτική, μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα της θεραπείας.

Ο κύριος Κυριάκος Ντούμος υπήρξε ακριβής, ζεστός και πειστικός σαν ο καλύτερος φίλος του ήρωα, ενώ η κυρία Κοραλία Τσόγκα, άμεση και επικοινωνιακή, χάρισε μια ευχάριστη νότα ως γραμματέας του ήρωα.

Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί και το αφαιρετικό σκηνικό δημιουργούσαν την εντύπωση ενός τούνελ που ήταν χαμένος ο ήρωας, σε μια τίμια, αποκαλυπτική παράσταση, σκηνοθετημένη λειτουργικά, με πυκνά νοήματα, που δίνει βαρύτητα στην αξία της ζωής και στο πως θα έπρεπε να είναι, επαινώντας την ανθρώπινη βούληση και δύναμη, αλλά και την αλήθεια ως στάση ζωής, μιας και μόνο μέσω αυτής μπορεί κανείς να βρει αλληλεγγύη και συμπαράσταση και να ανταπεξέλθει των αντιξοοτήτων στη ζωή.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης και τον κύριο Σταμάτη Μαλέλη για την κοινοποίηση του προβλήματός του, καθώς αποτελεί παράδειγμα του αγώνα που πρέπει να δοθεί και της στάσης που καλείται κάποιος να τηρήσει με το ίδιο πρόβλημα. Αρκεί να το αποδεχτείς και να πολεμήσεις. Γιατί ο άνθρωπος τελικά μπορεί να καταφέρει το ακατόρθωτο-και να νικήσει το Τέρας.

Πηγή: https://www.greekaffair.gr/kritiki-theatrou-idame-teras-ki-ego-tou-stama...

Σχετικές Εικόνες

Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη Κριτική του Γιώργου Επιτροπάκη για "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη

Επισυναπτόμενα Αρχεία