Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Επισκεψιμότητα

  • Total Visitors: 202787
  • Unique Visitors: 3220

«Η ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ» της Ελίζε Βιλκ -Πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου

Θεατρικό Εργαστήρι Μαίρης Ραζή "ΠΡΟΒΑ" για παιδιά και εφήβους-Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Τμήμα Προετοιμασίας Εισαγωγικών Εξετάσεων στο ΥΠΠΟΑ για τις δραματικές σχολές 2019

Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα

Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα

ΔΩΜΑΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ, αλλά με ψυχαγωγικές επιτεύξεις και διασκεδαστικά κατορθώματα
Ἀναρτήθηκε στὶς 12/15/2017 ἀπὸ τὸν/τὴν kbouras

Ένα απολαυστικό φαρσο-κωμικώς αναβιωμένο, ξ-αναστημένο, αριστουργηματικό έργο “ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ” του Ρομπέρ Τομά στο θέατρο «Πρόβα», σε υποδειγματική μετάφραση δια νοός Πόπης Κόντου και σε δραματουργική επεξεργασία τού δασκάλου όλων μας, του αειθαλλούς κι ακαταπόνητου (εις το διηνεκές, ελπίζω!) ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Η εκρηκτική, μεταμορφωσιγενής [νεολογισμός] Μαίρη Ραζή και ο φλεγματικός πάντα Σωτήρης Τσόγκας με σαξονική θα έλεγες προφορά κι αναμφισβήτητη θεατρική παιδεία δίνουν τα ρέστα τους σε αυτό το ελαφρό εργάκι, που ξανανεβάζουν είκοσι χρόνια μετά, τότε στο σεισμόπληκτο πλέον θεατράκι τους στην οδό Ερμού.

Δίπλα τους αινιγματικοί και μετρημένοι, εκφραστικοί χωρίς να γίνονται ποτέ γραφικοί οι: Χρύσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Πάλλης, Σάκης Σιούτης

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Σπανίως θαυμάζω τα λεγόμενα «ελαφρά» θεάματα. Όμως όταν είναι ερμηνευμένα και σκηνοθετημένα από μεγάλους θεατρανθρώπους αποκτούν άλλες διαστάσεις και τότε… μέσα στα ζοφερά χρόνια της Κρίσης που βιώνουμε και μας πλακώνουν, πιάνω τον εαυτό μου να χαμογελά, να καγχάζει, να …κακαρίζει στο τέλος, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες με την …ανά-κάλυψη πως το πλέον δύσκολο και ριψοκίνδυνο θεατρικό είδος είναι η κωμωδία, ειδικά αν είναι καταλλήλως συντεθειμένο κι αν στοχεύει στην διασκέδαση/ψυχαγωγία/αλάφρυνση τού θεατή από τα σισύφεια βάρη του.

Ναι, είναι ωραίο να χαλαρώνεις, ειδικά όταν ξέρεις το έργο και δεν λειτουργούν τα συνήθη ανακλαστικά και το «δόλωμα» της πλοκής είναι ήδη φαγωμένο (και …χωνεμένο, προ πολλού). Τότε, λέω τότε, τα κύματα του εγκεφάλου παραλλάζουν και εισέρχονται σε μία άλλη αχανή, ανεξερεύνητη εν πολλοίς περιοχή, εκεί όπου μήτε Λαιστρυγόνες μήτε Κύκλωπες χωράνε, Σειρήνες όμως κατοικούν από τα βάθη της Προϊστορίας. Εκεί λοιπόν βυθίζομαι σε μία συνδημιουργική νάρκη, ως θεατής που σέβεται τον εαυτό του και ονειρεύομαι με τα μάτια ανοικτά (κατευθυνόμενος διαλογισμός) για τη μοίρα και τα πάθια του ανθρωπίνου είδους. Το γέλιο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, λυτρωτικά, ως κάθαρση. Η καλύτερη ομαδική ψυχανάλυση/δραματοθεραπεία. Βλέπω συχνά-πυκνά γύρω μου ανθρώπους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμα και άπορους, εθισμένους όμως σε αυτή την ψυχοδραματική διαδικασία. Είναι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, μερικές χιλιάδες στην κοσμοπλημμυρισμένη Ελλάδα. Είναι αυτοί ταύτοι που δίνουν τα καλύτερα βραβεία, ακόμα κι αν δεν έχουν κινητό ή …μονάδες για να ψηφίσουν ηλεκτρονικώς. Είναι αυτοί που διαδίδουν τα καλά νέα από στόμα σε στόμα.

Κι από αυτήν την άποψιν, η Μαίρη Ράζη κι ο Χρήστος Τσάγκας αντέχουν χρόνια και χρόνια χάρη στην αγάπη του χαμηλόφωνου, σεμνού κοινού που ανεβαίνει τα τριζάτα σκαλιά της ξύλινης στριφογυριστής σκάλας του παλιού αρχοντικού τής Αχαρνών.

Τι να σας πω; Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ευωχία, την ευγνωμοσύνη, την κυτταρική εκπαγλότητα που συναποκόμισα από αυτή την υπέροχη παράσταση. Και σε άλλα με υγεία. Σε …ανώτερα, δεν μπορώ να σας ευχηθώ, γιατί είστε – στο είδος σας – οι καλύτεροι, όλοι εσείς οι θεατράνθρωποι που συνωστίζεστε στο θέατρο Πρόβα, με ή χωρίς τα σπιτικά κεφτεδάκια (προ …Κρίσεως) δια χειρός τής Κωνσταντινοπολίτισσας Μαίρης Ραζή!!!

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας
Μετάφραση: Πόπη Κόντου
Δραματουργία: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνογραφία: Κώστας Λάκης
Κοστούμια: Βεστιάριο Θεάτρου Πρόβα

Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Χρύσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Πάλλης, Σάκης Σιούτης

Πηγαίνετε και δεν θα χάσετε! Τίποτα που δεν έχετε ήδη …χάσει. Ειδικά, τα …μυαλά σας!

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Σχετικές Εικόνες

Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα Κριτική του Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρτ Τομά στο Θέατρο Πρόβα

Επισυναπτόμενα Αρχεία